-->

Resepi Serikaya Labu


Serikaya Labu

Bahan-bahan
1 biji labu sederhana besar
300 ml santan pekat KARA
5 biji telur itik atau (campuran 4 telur itik dan 1 telur ayam) - kocok ringan
250gm gula melaka - di racik halus
1/2 sudu air kapur
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di gunting kecil dan di tumbuk

Cara-cara :
Racik gula melaka hingga halus.
Bersihkan labu, buang bahagian atasnya dan keluarkan biji labu dengan sudu hingga habis.
Lap dengan tissu dapur hingga kering.  Ketepikan.
Tumbuk daun pandan, masukkan ke dalam telur, bersama santan, air kapur, garam dan gula melaka.
Ramas2 dengan tangan hingga gula larut.  Tapis ke dalam jug kecil.

Tuangkan adunan tadi ke dalam labu.
Alas labu dengan bakul buluh untuk mengelakkkan air bertakung dan labu kekal bentuknya.
Kukus selama 1 jam sehingga adunan mengembang dan kental,

Sejukkan dahulu dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.

Serikaya Labu

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Serikaya Labu "

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel