Resepi Bubur Pulut Hitam Jagung
Bahan-Bahan :
1 cawan pulut hitam, rendam 2 jam atau lebih
1/2 cawan jagung manis dalam tin atau jagung segar (direbus)
5 cawan air, untuk merebus pulut
1 1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 cawan gula pasir
1/2 ketul gula melaka
Secubit garam
Sos Santan :
1 1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung jagung, larutkan dengan sedikit air
Cara Penyediaan :
- Toskan, kemudian rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut.
- Pulut akan kembang dan pecah apabila masak.
- Reneh hingga airnya tinggal sedikit.
- Masukkan jagung, santan cair, garam, gula dan gula melaka.
- Masak sehingga mendidih dan gula larut.
- Kemudian masukkan santan pekat. Kacau rata.
- Sesuaikan kemanisan sesuai selera.
- Masukkan bubur di dalam mangkuk dan tuang sos santan.
Cara Sos Santan :
Masak santan di atas api yang kecil sehingga mendidih.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah hampir pekat.
Masukkan garam secukup rasa.
0 Response to "Resepi Bubur Pulut Hitam Jagung"
Post a Comment