-->

Resepi Bubur Pulut Hitam Jagung

Resepi Bubur Pulut Hitam Jagung resep bubur jagung pulut  resep jagung ketan  resep jagung pulut  resep kolak jagung pulut  olahan jagung ketan  resep cemilan ketan jagung manis  cara membuat bubur jagung  olahan jagung pulut
Resepi Bubur Pulut Hitam Jagung - resep bubur jagung pulut resep jagung ketan resep jagung pulut resep kolak jagung pulut olahan jagung ketan resep cemilan ketan jagung manis cara membuat bubur jagung olahan jagung pulut

Bahan-Bahan :
1 cawan pulut hitam, rendam 2 jam atau lebih
1/2 cawan jagung manis dalam tin atau jagung segar (direbus)
5 cawan air, untuk merebus pulut
1 1/2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
2 helai daun pandan, disimpul
1/4 cawan gula pasir
1/2 ketul gula melaka
Secubit garam

Sos Santan :
1 1/2 cawan santan pekat atau santan kotak
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu besar tepung jagung, larutkan dengan sedikit air

Cara Penyediaan :
  1. Toskan, kemudian rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut.
  2. Pulut akan kembang dan pecah apabila masak.  
  3. Reneh hingga airnya tinggal sedikit.
  4. Masukkan jagung, santan cair, garam, gula dan gula melaka.
  5. Masak sehingga mendidih dan gula larut.
  6. Kemudian masukkan santan pekat.  Kacau rata.
  7. Sesuaikan kemanisan sesuai selera.
  8. Masukkan bubur di dalam mangkuk dan tuang sos santan.

Cara Sos Santan :
Masak santan di atas api yang kecil sehingga mendidih.
Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang bancuhan tepung jagung dan kacau hingga kuah hampir pekat.
Masukkan garam secukup rasa.

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Bubur Pulut Hitam Jagung"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel