Resepi Ikan Stim CioCheng
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
3 bawang putih, cincang
1 bawang besar merah, cincang
1 batang serai, hiris halus
1 inci halia, hiris halus
5 tangkai cili padi hijau, potong kecil
2 tangkai cili merah, potong kecil
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar taucho
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil gula
Cara-cara :
Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
3 bawang putih, cincang
1 bawang besar merah, cincang
1 batang serai, hiris halus
1 inci halia, hiris halus
5 tangkai cili padi hijau, potong kecil
2 tangkai cili merah, potong kecil
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar taucho
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil gula
Cara-cara :
- Panaskan pengukus, kukus ikan selama 15 minit.
- Keluarkan dari pengukus dan buang air ikan. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi
- Masukkan serai, halia, cili padi dan cili merah.
- Masukkan taucho, sos tiram, pati ayam dan gula.
- Tumis hingga sebati dan harum.
- Sendukkan pes Cheong Cheng ke atas ikan.
- Kukus semula selama 10 min lagi.
- Angkat, hias dgn daun ketumbar, daun bawang dan cili merah hiris.
Ikan Stim CioCheng
0 Response to "Resepi Ikan Stim CioCheng"
Post a Comment