-->

Resepi Ikan Stim CioCheng



Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap
3 bawang putih, cincang
1 bawang besar merah, cincang
1 batang serai, hiris halus
1 inci halia, hiris halus
5 tangkai cili padi hijau, potong kecil
2 tangkai cili merah, potong kecil
1 1/2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar taucho
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil gula

Cara-cara :
  1. Panaskan pengukus, kukus ikan selama 15 minit.
  2. Keluarkan dari pengukus dan buang air ikan.  Ketepikan.
  3. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi
  4. Masukkan serai, halia, cili padi dan cili merah.
  5. Masukkan taucho, sos tiram, pati ayam dan gula.
  6. Tumis hingga sebati dan harum.
  7. Sendukkan pes Cheong Cheng ke atas ikan.
  8. Kukus semula selama 10 min lagi.
  9. Angkat, hias dgn daun ketumbar, daun bawang dan cili merah hiris.


Ikan Stim CioCheng

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Ikan Stim CioCheng"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel