-->

Resepi Satay Lilit Ayam



Bahan-bahan 
300 gram isi ayam kisar
200 gram isi udang kisar
2 sudu besar santan pekat
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu besar pati ayam KNORR
2 helai daun limau purut, hiris halus
15 batang serai untuk tusukan

Bahan Tumis (Kisar)
3 tangkai cili merah
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 cm kunyit, di bakar dahulu
1 biji buah keras, di bakar dahulu
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh serbuk belacan
3 sudu besar minyak untuk menumis

Cara-cara :
  1. Kisar bahan tumis hingga halus.  Kemudian tumis hingga naik bau.  
  2. Angkat dan biarkan sejuk dulu.
  3. Gaulkan bersama isi ayam dan udang kisar, hirisan daun limau, serbuk pati ayam, garam dan gula hingga rata.
  4. Ambil sedikit aduan dan lilitkan di batang serai.
  5. Bakar dalam non-stick pan yang telah dipanaskan dengan sedikit minyak hingga masak.
  6. Balut dahulu hujung batang serai dengan aluminium foil untuk mengelakkannya hangus.

Kuah Lemak Telur Asin
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
2 cawan susu cair
1 sudu kecil serbuk pati ayam KNORR
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan mentega, tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
  2. Masukkan kuning telur masin dan kacau hingga hancur.
  3. Tuang santan, susu cair, perasakan dengan serbuk pati ayam, gula dan garam.
  4. Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.  
  5. Apabila masak, siram kuah lemak ke atas satay lilit.

Satay Lilit Ayam

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Satay Lilit Ayam"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel