-->

Resepi Kek Pisang Moist


Bahan-bahan
3 biji pisang berangan /7 biji pisang mas, potong
3/4 cawan gula kastor
4 biji telur gred A
1 cawan minyak masak
1 sudu besar jus lemon / limau nipis
Secubit garam..

Bahan Ayak
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil baking powder

Hiasan :  Potongan pisang di hiris tebal supaya tidak tenggelam

Loyang 8 x 8 (tebal) atau 10 x 10 (nipis)
- Leser mentega dan alas baking paper

Cara-cara :
  1. Satukan minyak, telur, gula dan garam ke dalam pengisar.
  2. Kisar selama 5 - 6 minit.  Masukkan pisang, jus lemon dan kisar sekejap saja.
  3. Satukan bahan ayak dalam bekas, tuang bahan kisar dan whisk hingga sebati.
  4. Panaskan oven 10 minit, suhu 150C api atas dan bawah.
  5. Tuang adunan ke dalam loyang dan susun hirisan pisang.
  6. Bakar selama 50 minit atau hingga masak.


Nota :  Untuk kek lebih tahan lama, tak perlu letakkan hirisan pisang.
Kek boleh juga di kukus selama 1 jam.
Kek Pisang Moist

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Kek Pisang Moist"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel