-->

Resepi Pengat Pisang


Buat pengat lagi untuk berbuka puasa, tapi kali ni ita buat pengat pisang. Kalau buat pengat ita suka guna pisang nipah. Sebaiknya cari pisang nipah yang masak ranum baru sedap. Sebab dah tak sabar ita buat guna pisang nipah yang tak berapa nak masak.. tapi ok lah cuma pisangnya agak mengkal sikit lah.. tapi tetap sedap dan bermangkuk-mangkuk jugak di makan.. adoiii.. hilang kempunan.. dah lama benar nak makan pengat pisang. Tulah sekarang pisang nipah ni agak susah sikit nak dapat. Kat pasar tak ada jual, ni ita beli kat kampung Melayu.. agak jauh jugak lah dari rumah tapi sebab nak sangat makan rajinkan diri jugak pergi cari.

Harga pun boleh tahan mahal jugak tau. Satu sikat tu ita beli rm 5.80 adoii.. padanlah orang jual pisang goreng 3 seringit.. bukan 3 biji tau.. tapi 3 keping.. satu biji pisang di belah 2 .. rasa.. mahal tak?
Bila ita kata barang makanan di JB ni mahal semua tak percaya.. serius memang sangat mahal.. Kalau nak bandingkan JB dengan KL macam langit dengan bumi harganya tau.. sangat-sangat mahal di JB ni.. tapi orang JB sabar je... mahal pun hadap jugak nak buat macam mana..

Oklah kita lupakan tentang barang yang mahal.. kita temngok pengat pisang ni pulak.. makan panas sedap sejuk pun sedap!



PENGAT PISANG

1 sikat pisang nipah ~ potong 2
250 gm sagu di rendam hingga kembang
200 gm gula pasir
100 gm gula Melaka
3 helai daun pandan ~ di simpul
garam secukup rasa
air secukupnya

Didikkan air dalam periuk dan rebus pisang hingga lembut ( kalau pisang dah masak tak payah rebus)
Kemudian masukkan sago dan masak hingga sago jernih
masukkan gula, gula melaka dan masak hingga gula larut
Masukkan santan dan garam secukup rasa
Biarkan didih
Angkat dan hidangkan


Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Pengat Pisang"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel