-->

Resepi Chocolate Pineapple Upside Down Cake


Bahan Topping Nenas
1/4 cawan (60g) mentega tawar
1/3 cawan (70g) gula perang
7 kepingan nenas, dalam tin

Adunan Kek Kelapa Coklat
1 cawan (125g) tepung gandum
1 cawan (50g) kelapa kering
1/3 cawan (40g) serbuk koko
1/2 sudu kecil garam (2g)
1 sudu kecil (4g) baking powder
1/3 cawan (75g) mentega tawar, lembutkan
2/3 cawan (135g) gula perang
3 biji telur A
3/4 cawan (180ml) santan kotak
1 sudu besar coklat emulco atau (80g) coklat cair

Loyang bulat 9in di gris dan alas kertas minyak

Cara-cara :
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 175C.
  2. Dalam periuk cairkan mentega dan gula perang dengan api kecil sehingga gula larut.
  3. Tuangkan ke dalam acuan hingga rata dan aturkan kepingan nanas.  Ketepikan.
  4. Satukan tepung, serbuk koko, kelapa parut, serbuk penaik dan garam.
  5. Dalam mangkuk lain putar mentega dan gula sehingga kembang.
  6. Tambah telur, satu demi satu, putar hingga sebati.
  7. Masukkan campuran tepung berselang seli dengan dan santan dan putar sebati.
  8. Tambah coklat emulco dan gaul rata.
  9. Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
  10. Sejukkan kek sebelum di terbalikkan,  Keluarkan kertas alasnya.
  11. Potong dan boleh di hidang bersama aiscream.


Chocolate Pineapple Upside Down Cake

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Chocolate Pineapple Upside Down Cake"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel