Resepi Chocolate Pineapple Upside Down Cake
Bahan Topping Nenas
1/4 cawan (60g) mentega tawar
1/3 cawan (70g) gula perang
7 kepingan nenas, dalam tin
Adunan Kek Kelapa Coklat
1 cawan (125g) tepung gandum
1 cawan (50g) kelapa kering
1/3 cawan (40g) serbuk koko
1/2 sudu kecil garam (2g)
1 sudu kecil (4g) baking powder
1/3 cawan (75g) mentega tawar, lembutkan
2/3 cawan (135g) gula perang
3 biji telur A
3/4 cawan (180ml) santan kotak
1 sudu besar coklat emulco atau (80g) coklat cair
Loyang bulat 9in di gris dan alas kertas minyak
Cara-cara :
- Panaskan ketuhar pada suhu 175C.
- Dalam periuk cairkan mentega dan gula perang dengan api kecil sehingga gula larut.
- Tuangkan ke dalam acuan hingga rata dan aturkan kepingan nanas. Ketepikan.
- Satukan tepung, serbuk koko, kelapa parut, serbuk penaik dan garam.
- Dalam mangkuk lain putar mentega dan gula sehingga kembang.
- Tambah telur, satu demi satu, putar hingga sebati.
- Masukkan campuran tepung berselang seli dengan dan santan dan putar sebati.
- Tambah coklat emulco dan gaul rata.
- Bakar selama 35-40 minit atau sehingga masak.
- Sejukkan kek sebelum di terbalikkan, Keluarkan kertas alasnya.
- Potong dan boleh di hidang bersama aiscream.
Chocolate Pineapple Upside Down Cake
0 Response to "Resepi Chocolate Pineapple Upside Down Cake"
Post a Comment