-->

Resepi Begedil Ikan Salmon


Bahan-bahan
3 keping ikan salmon segar (400gm)
Minyak zaitun
Mentega
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
1 biji bawang holland cincang halus
1 biji cili benggala merah, buang biji, potong dadu
1 cawan serbuk roti
2 biji telur A, dipukul ringan
3 sudu besar mayonis
1 sudu teh saus Worcestershire
1/4 cawan parsli cincang

Penyediaan :
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 200C.
  2. Letak ikan di dalam dulang pembakar.
  3. Renjis minyak zaitun dan lumur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
  4. Bakar selama 10-15 minit (bergantung kepada ketebalan), atau hingga masak.
  5. Keluarkan dari ketuhar, biarkan sejuk dan carik2 isi ikan dengan garfu.  Buang kulit dan tulangnya.
  6. Panaskan kuali dengan 1 sudu minyak zaitun dan 1 sudu mentega.
  7. Masukkan bawang cincang, cili benggala dan tumis hingga lembut.
  8. Kemudian angkat dan gaulkan bersama isi ikan, serbuk roti, telur dan mayonis.
  9. Perasakan dengan sos Worcestershire, garam, serbuk lada hitam dan daun parseli.
  10. Gaul hingga rata dan boleh di kepal.
  11. Kepal padat, bentukkan bulat dan leperkan.
  12. Panaskan 1 sudu besar minyak dan 1 sudu besar mentega dalam non stick pan.
  13. Susun begedil dan goreng hingga keperangan di kedua belah nya.
  14. Boleh di hidang bersama sos cili atau mayonis.


Begedil Ikan Salmon

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Begedil Ikan Salmon"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel