-->

Resepi Lepat Ubi Kayu Mudah

resep lepat ubi singkong  cara membuat lepat ubi jalar  lepat ubi tanpa kelapa  kue lepat singkong  cara membuat lepat pisang  cara buat lepat ubi ungu  cara membuat lemet ubi  resep timphan ubi kayu

Bahan-bahan
1/2 kg parutan ubi kayu
3 sudu besar gula pasir
3 keping gula melaka, racik halus
1/4 cawan air
1/2 cawan santan pekat

Daun pisang potong 13cm x 9cm, di layur api

Cara-cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Masukkan parutan ubikayu ke dalam periuk non-stick.
  3. Satukan gula pasir, gula melaka dan air, masak hingga gula larut.
  4. Masukkan santan dan kacau sebati. 
  5. Tuang ke dalam parutan ubikayu dan gaul hingga rata.
  6. Masak dengan api perlahan, sentiasa di kacau hingga adunan hampir pekat.
  7. Tutup api dan whisk hingga rata supaya tidak berketul.
  8. Letak 1 sudu besar adunan di atas daun pisang.
  9. Lipat dan susun di dalam pengukus.
  10. Kukus selama 15 minit.
  11. Sejukkan sebelum di hidangkan.

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Lepat Ubi Kayu Mudah"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel