Resepi Udang Masak Lemak Cili Api
Masak Lemak Cili Api adalah satu hidangan yang popular di Negeri Sembilan. Masakkannya cukup mudah dan ringkas. Sebenarnya selain menggunakan daging salai, kita boleh juga nak masak ayam, ikan, ketam atau udang.
UDANG MASAK LEMAK CILI API
Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inc kunyit hidup
2 batang serai ~ dititik
1/2 kg udang ~ di bersihkan
2 biji santan
2 keping Asam keping
garam secukup rasa
4 pokok Akar ketumbar ~ bersihkan
2 biji tomato ~ potong 4
Campurkan santan, cili padi, bawang merah, bawang putih, kunyit, serai dan batang ketumbar dalam periuk , Hidupkan api dan masak sambil di kacau supaya tak pecah minyak
Setelah didih masukkan asam keping, udang, tomato dan biar udang masak
Perasakan dengan garam secukup rasa
Angkat dan hidangkan setelah udang masak
0 Response to "Resepi Udang Masak Lemak Cili Api"
Post a Comment