Resepi Stim Popia Sayur
Bahan-bahan
8 helai kobis Napa / Kobis Cina
1 sudu teh tepung jagung di bancuh sedikit air
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang
1/2 mangkuk hirisan cendawan fungus hitam
Bahan Tumis :
2 sudu besar bawang merah cincang
1 sudu besar bawang putih cincang
3 sudu besar udang kering, rendam dan toskan
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan Sampingan :
Cili merah - Hiris panjang
Crabstik - Belah 2
Telur Dadar - Hiris panjang
Cara-cara :
- Celur daun kobis dalam air mendidih yang di campur dengan sedikit minyak hingga lembut.
- Angkat dan toskan.
- ATAU celur di dalam minyak panas sebentar. Angkat dan masukkan ke dalam air untuk mengurangkan minyak. Toskan
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga wangi.
- Masukkan hirisan sengkuang, carrot dan fungus.
- Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
- Masukkan sedikit air dan tumis hingga sayuran lembut.
- Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya.
- Simpan air sayuran untuk di gunakan sebagai sos.
Cara Membungkus Popia :
- Potong sedikit pangkal kobis supaya senang mengulung.
- Letakkan sayuran tumis di atas helaian kobis bersama bahan sampingan.
- Hirisan cili, crabstik dan telur dadar. Kemudian gulung rapi
- Susun di dalam pengukus dan kukus selama 5 minit.
Sos Popia
Campurkan air sayuran dengan sedikit bancuhan tepung jagung.
Masak hingga hampir pekat dan tuang ke atas popia.
Stim Popia Sayur
0 Response to "Resepi Stim Popia Sayur "
Post a Comment