Resepi Kway Teow Th'ng
Bahan-bahan
1 paket Kway Teow / Beehoon atau Mee
Serbuk lada sulah
Daun bawang
Minyak bawang putih
Cara-cara :
Rendam kway teow dalam air panas dan kacau sebentar untuk membuang minyaknya. Tos dan ketepikan.
Bahan Sup
1 keping dada ayam tak perlu potong
Tulang, kaki atau leher ayam
1/2 biji sengkuang, potong 4
3 ketul kecil gula batu
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu besar bawang putih goreng
1 sudu besar stok pati ayam Maggie
Fish ball secukupnya
Cara-cara :
- Didihkan air, masukkan dada ayam bersama tulangnya.
- Rebus sebentar hingga lemaknya terapung di permukaan air.
- Keluarkan ayam dan tulang, toskan dan cuci hingga bersih.
- Buang air rebusan tadi.
- Dalam periuk lain masukkan 1 1/2 liter air dan didihkan.
- Masukkan dada ayam, tulang, sengkuang dan bawang putih goreng.
- Setelah mendidih, angkat keluar dada ayam dan ketepikan.
- Masukkan serbuk pati ayam, gula batu, garam dan stock pati ayam.
- Reneh sup dengan api kecil selama 20 minit. Lagi lama lagi sedap supnya.
- Akhir sekali masukkan fish ball dan didihkan sebentar.
- Untuk menghidang, masukkan kway teow, hirisan dada ayam dan fishball.
- Tuangkan sup, letak sedikit serbuk lada sulah, minyak bawang putih dan taburan daun bawang.
- Tambah kicap cili.
- Kway Teow Th'ng mempunyai rasa manis yang ringan.
Kicap Cili
6 tangkai cili padi, hiris
2 sudu besar kicap cair
1 biji perahan jus limau kasturi
Minyak Bawang Putih @ Minyak Wangi
2-3 labu bawang putih di cincang dan di goreng dengan minyak hingga keperangan.
Sejukkan dan simpan di dalam botol.
Kway Teow Th'ng
0 Response to "Resepi Kway Teow Th'ng"
Post a Comment