-->

Resepi Kulat Sisir Goreng Petai


Bahan-bahan
2 cawan kulat sisir
1/2 cawan petai
1/2 labu bawang besar - potong 2 hiris halus
2 batang serai - ketuk
5 tangkai cili padi - ketuk
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 hiris kunyit hidup
Segengam udang kering
Garam dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis

Penyediaan :
  1. Bersih kotoran pada kulat.  Rendam dengan sedikit garam, cuci 2-3 kali, toskan.
  2. Perah cendawan hingga airnya kering.  Ketepikan.
  3. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kunyit hingga lumat.
  4. Masukkan udang kering dan cili padi, tumbuk kasar.
  5. Panaskan minyak, tumis bahan2 tumbuk dan serai hingga naik bau.
  6. Masukkan petai dan hirisan bawang besar dan goreng sedikit layu.
  7. Masukkan kulat, perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  8. Goreng hingga agak kering.
  9. Angkat dan hidangkan bersama nasi.


Kulat Sisir Goreng Petai

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Kulat Sisir Goreng Petai"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel