Resepi Kuih Bom Keledek Ungu
Bahan-bahan
200 gm tepung pulut
50 gm tepung ubikayu
Air rebusan ubi secukupnya
200 gm keledek ungu
1/4 sudu teh garam
Cara-cara :
- Keledek di buang kulit, cuci bersih dan rebus hingga empuk.
- Keluarkan keledek dan simpan air rebusan untuk menguli dan mengisar.
- Lecek keledek, masukkan ke dalam pengisar dengan secukupnya air rebusan ubi.
- Kisar hingga halus.
- Satukan tepung pulut, tepung ubi, garam dan keledek kisar.
- Masukkan air rebusan sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
- Bulat2 doh dan leperkan, isi inti dan bulatkan kembali.
- Golekkan ke atas bijan hingga bersalut rata.
- Goreng dalam minyak yang banyak dengan api kecil sehingga keperangan.
Nota : Air rebusan ubi menjadikan warna kuih lebih pekat dan rasa lebih manis.
Inti Kacang Hijau
Bahan-bahan
100 gm kacang hijau tanpa kulit
60 gm gula
1/4 sudu teh garam
60 ml santan pekat
Cara-cara :
Rendam kacang hijau selama 4 jam atau lebih.
Rebus atau kukus sehingga lembut.
Masukkan ke dalam pengisar bersama sedikit air, gula, garam dan santan.
Kacau di atas periuk non-stick hingga kering.
Bila sejuk, bulat2 sebagai inti.
Kuih Bom Keledek Ungu
0 Response to "Resepi Kuih Bom Keledek Ungu "
Post a Comment