-->

Resepi Kengsom Ikan Siakap


Bahan-bahan
1 ekor ikan siakap atau ikan lain
Air asam jawa secukup rasa
1 biji tomato - belah 6
1 biji limau nipis – ambil jus
Nanas masak secukupnya
Kangkung secukupnya

Bahan Kisar
3 tangkai cili merah, buang biji
Beberapa tangkai cili api
1 sudu kecil serbuk kunyit atau kunyit segar
1 biji bawang merah besar
4 ulas bawang putih
1 batang serai, hiris
1 inci belacan
1 inci halia

Cara-cara :

  1. Masukkan bahan-bahan kisar ke dalam periuk.
  2. Masukkan air dan masak hingga mendidih.
  3. Masukkan hirisan nanas.
  4. Apabila mendidih, tambahkan air asam jawa.
  5. Seterusnya masukkan ikan dan tomato. Biar hingga masak.
  6. Perasakan dengan garam dan sedikit gula.
  7. Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis.
  8. Padam api dan sedia untuk dinikmati.


Kengsom Ikan Siakap

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Kengsom Ikan Siakap"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel