-->

Resepi Kek Mentega Pelangi


Bahan-bahan
330 gm mentega atau buttercup
200 gm gula kaster
3 sudu besar susu pekat manis
5 biji telur A
2 sudu teh esen vanila
3 sudu besar susu cair
300 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder

6 jenis pewarna dan piping bag
Lapisan 1 - Ungu
Lapisan 2 - Biru
Lapisan 3 - Hijau
Lapisan 4 - Kuning
Lapisan 5 - Oren
Lapisan 6 - Merah

Loyang Bundt atau loyang 9 in, oles marjerin dan tabur sedikit tepung

Cara-cara :
  1. Putar mentega dan gula hingga putih dan gebu.
  2. Masukkan susu pekat, esen vanila dan putar sebati.
  3. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga rata.
  4. Masukkan tepung dan susu cair berselang seli dan putar sebati.
  5. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak.
  6. Beri pewarna setiap satu dan masukkan ke dalam piping bag.
  7. Picit lapisan 1 secara lingkaran ke dalam loyang.
  8. Kemudian tindihkan lapisan 2 dan seterusnya hingga habis.
  9. Hentaknya loyang beberapa kali hingga adunan rata.
  10. Bakar pada suhu 175C selama 35-40 minit atau hingga masak.
  11. Sejukkan kek dahulu sebelum di potong.


Glaze
1 cawan gula aising
2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar susu cair

Putar glaze hingga rata, jika pekat boleh tambahkan susu cair dan siram ke atas kek.
Tabur dengan manik berwarna atau coklat jika suka.

Kek Mentega Pelangi



Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Kek Mentega Pelangi"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel