Resepi Kek Chiffon Oren Sunquick
Bahan A
5 kuning telur Grade A
65 gm minyak jagung
90 ml susu segar
2 sudu besar Sunquick
75 gm tepung naik sendiri (self raising), ayak
1 sudu besar parutan kulit oren
1 sudu besar oren emulco, jika suka
Loyang Chiffon 8 in
Cara-cara :
- Pukul telur dengan whisk hingga berkrim, masukkan minyak dan whisk hingga sebati.
- Masukkan susu, sunquick, oren emulco dan parutan kulit oren. Kacau rata.
- Masukkan tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
5 putih telur Grade A
85 gm gula halus
Cara-cara :
- Dalam mangkuk yang kering, putar putih telur hingga berbuih.
- Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kental.
- Masukkan adunan putih telur secara bertahap dan kaup balik dengan spatula hingga rata.
- Tuang ke dalam loyang chiffon dan hentakkan sedikit untuk mengeluarkan udara.
- Bakar secara water bath pada suhu 160C 30 minit pertama dan turunkan suhu 140C pada 30 minit terakhir.
- Setelah masak, renggangkan pintu oven, biarkan kek di dalam oven selama 10 minit.
- Terbalikkan di atas redai dan biarkan sejuk sebelum di potong.
Kek Chiffon Oren Sunquick
0 Response to "Resepi Kek Chiffon Oren Sunquick"
Post a Comment