-->

Resepi Char Siew Ayam


Bahan-bahan
1 keping dada ayam
1 sudu besar bawang putih cincang
1 sudu besar bawang merah cincang
1/4 sudu kecil serbuk 5 spices
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu besar kicap cair
1/2 sudu besar kicap manis
1/2 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1/2 sudu kecil serbuk lada putih

Cara-cara :
Gaulkan dada ayam bersama semua bahan hingga rata.
Perap di dalam peti sejuk selama 5 jam atau lebih.

Salutan Madu
4 sudu besar air
1/2 sudu besar gula
2 sudu besar madu

Masak air hingga mendidih, masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
Masukkan madu dan masak hingga hampir pekat.

Cara Masak 2 Kaedah :
Cara Goreng :
Goreng dengan sedikit minyak hingga masak.
Kemudian gaul dengan salutan madu hingga rata.

Cara Bakar :
Bakar di dalam oven selama 25 minit pada suhu 200C,
Angkat dan gaulkan dengan salutan madu.
Bakar semula selama 5 minit lagi.
Angkat dan gaul dengan salutan madu sekali lagi.
Bila sejuk, potong nipis dan hidangkan bersama wantan mee.
Char Siew Ayam

Berlangganan update artikel terbaru via email:

0 Response to "Resepi Char Siew Ayam"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel